FAQ – Veelgestelde Vragen

slider-lavera-faq-2

Algemene vragen

Hoe staat lavera tegenover dierproeven?

Als producent van gecertificeerde natuurcosmetica is het duidelijk dat dierproeven niet passen in onze bedrijfsfilosofie. Wij produceren onze producten volgens de strenge NaTrue-richtlijnen voor “gecontroleerde natuurlijke cosmetica”: ‘Er mogen geen dierproeven uitgevoerd of opdrachten daartoe gegeven worden wanneer eindproducten geproduceerd, ontwikkeld of getest worden.’

Ingrediënten

Bevatten lavera producten gluten?

99% van het assortiment van lavera is glutenvrij, alleen de HAIR PRO serie bevat (sporen van) gluten.

Wat zijn vet-alcoholen?

Vet-alcohol is een onderdeel van natuurlijk vet of olie. Een voorbeeld: laurinezuur wordt verkregen door een destillatie uit kokosvet. Onder druk wordt waterstof aan het vetzuur toegevoegd. Het eindproduct van vetzuur en waterstof is een vetalcohol: een wasachtige compacte substantie. Alhoewel het chemisch gezien wel tot de alcoholgroep behoort is het niet te vergelijken met pure alcohol en zijn eigenschappen. Lavera gebruikt in emulsies verschillende plantaardige vet-alcoholen (geproduceerd volgens NaTrue) als emulgator en om consistentie te geven aan emulsies.

Droogt alcohol je huid uit?

Hierbij is het alcoholpercentage in cosmeticaproducten van belang. Voor gezichtstonic adviseren dermatologen een percentage tussen 10 en 20%, afhankelijk van de huid. De geadviseerde hoeveelheid voor deodorants is zelfs nog hoger. Bij het maken van recepturen volgt lavera deze adviezen. Sterke uitdroging, huidbeschadiging en/of irritaties zijn daarom niet te verwachten.

Is alcohol in cosmetica producten schadelijk?

Hierbij is de zuiverheid van de gebruikte grondstof van de alcohol de doorslaggevende factor. Alcohol is een natuurlijke grondstof. De kwaliteit van de alcohol wordt ook sterk beïnvloed door het gebruikte productieproces. Natuurlijke 100% alcohol wordt vaak gedenatureerd (ondrinkbaar gemaakt) vanwege de lagere kosten. De middelen die daarvoor gebruikt worden zijn vaak van synthetische herkomst en maken deze alcohol ondrinkbaar. De gedenatureerde alcohol is een goedkope grondstof die veel in de cosmetica- productie wordt gebruikt. Hiermee ontlopen bedrijven de hoge accijns op drinkbare alcohol. Deze zogenaamde cosmetische alcohol kan, door de gebruikte synthetische middelen, aanleiding geven tot allergische reacties. Lavera gebruikt bij de productie van de Baby en Kind Neutral lijn pure natuurlijke alcohol die niet gedenatureerd is. Voor alle andere lijnen gebruiken wij een pure alcohol die alleen met natuurlijke (niet synthetisch) essentiële oliën gedenatureerd wordt.


Waarom gebruiken wij alcohol in lavera producten?


Lavera gebruikt in alle productlijnen twee typen alcohol:


1. 100% puur natuurlijke niet gedenatureerde alcohol, bijvoorbeeld in gezichtstonic.


2. alcohol die gedenatureerd is met behulp van natuurlijke essentiële oliën, bijvoorbeeld in deodorants.


Vanwege zijn antibacteriële eigenschappen is alcohol een belangrijk ingrediënt. In de gezichtstonic is alcohol toegevoegd vanwege zijn ontvettende eigenschappen gebruikt en in deodorants wordt alcohol gebruikt om geuren te verdrijven. Ook in onze producten voor baby’s en kinderen gebruiken wij een hele kleine hoeveelheid alcohol. Hierin wordt een natuurlijke van planten afkomstige alcohol gebruikt. Het totale gehalte aan alcohol in de eindproducten bedraagt ongeveer 0,1%. Je kunt je voorstellen dat deze kleine hoeveelheid niet schadelijk is voor je kind. Vooral ook omdat de alcohol verdampt op het moment van aanbrengen.

Is het ingrediënt “sodium cocoyl glutamate, disodium cocoyl glutamate” vergelijkbaar met de smaakversterker glutamaat?

Beide stoffen vinden hun oorsprong in glutaminezuur. Dit zuur vind je terug in bijna alle eiwitten in ons voedsel en wordt in ons lichaam gebruikt voor eiwit synthese. De officiële naam voor de smaakversterker glutaminaat is mono-natrium glutamaat en is het mono- natrium-zout van het glutaminezuur. In de meeste gevallen wordt dit gewonnen uit tarwe-eiwit of uit resten van de suikerbiet productie. Glutamaat wordt in de industriële productie vooral gebruikt als toevoeging in houdbare soepen, vlees, vis en groenten, maar ook als smaakaroma. Mensen die gevoelig zijn voor glutamaat en mensen die dit in grotere hoeveelheden eten kunnen het zogenoemde “Chinees restaurant syndroom” krijgen. Verschijnselen van dit syndroom zijn: hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid of stijve nek.
 Allergische reacties zijn ook mogelijk. Het syndroom heeft zijn naam gekregen omdat in veel Chinese restaurants goedkope sojasauzen met grote hoeveelheden glutamaat gebruikt worden.


Het ingrediënt dat wij in onze producten gebruiken wordt kokosvetzuurglutamaat (sodium cocoyl glutamate, disodium cocoyl glutamate) genoemd en in zijn werking is beslist niet te vergelijken met mono-natrium-glutamaat. Door fermentatie van suiker wordt een mengsel van mono- en di natriumzout van het glutaminezuur verkregen. Deze zouten worden veresterd met kokosolie. Daardoor ontstaat een zeer milde tenside (wasactieve stof) die totaal niets te maken heeft met de smaakversterker glutamaat. Vanwege zijn goede schuimende eigenschappen gebruiken wij kokosvetzuurglutamaat in reinigings- en, doucheproducten, shampoo’s en tandpasta’s